Anasayfa > Kurumsal > Mevzuat

Mevzuat

 ULAŞIM VE SU HİZMETLERİ ÇALIŞANLARI YARDIM SANDIĞI ANA TÜZÜĞÜ

Ulaşım ve Su hizmetleri çalışanları yardım sandığı Ana Tüzüğün 2.maddesi (b) bendi ile 5253 sayılı Dernekler Kanununun 12. maddesi ve Dernek Genel Kurulun onayı ile kurulan Sandığın tabi olacağı esas ve usuller bu yönetmelikte belirtilmiştir.

MADDE 1-SANDIĞIN ADI VE MERKEZİ:

a) Adı: Ulaşım ve Su hizmetleri çalışanları yardım sandığı'dır.

b) Merkezi: Çamdibi-Bornova-İzmir

c) Açık Adresi: 469 sok no 43/A Çamdibi/İzmir

MADDE 2-SANDIĞIN AMACI:Dernek Ana Tüzüğünde belirtilen amacın gerçekleştirilmesine ve üyelerin gereksinimlerinin karşılanmasına yardıma olacak girişim ve uygulamalarda bulunmak için aşağıdaki amaçları doğrultusunda çalışma yapar.

ÜYELER arasında yakınlaşmayı sağlamak amacıyla eğlenceler,geceler düzenlemek,sosyal faaliyetlerde bulunmak amacıyla çay ocağı,lokal açmak işletmek ,5422 sayılı kurumlar vergisi kanununun 1 ve 5. maddelerine göre iktisadi işletme açmak işletmek gerektiğinde başka şahıslara kiraya vermek ,4857 sayılı iş kanununa göre gerektiğinde işçi çalıştırmak,sağlanan gelirlerden üyelerin kredi ihtiyaçlarını karşılamak,üyelerin evlenme,doğum,ölüm,emeklilik hallerinde karşılıksız yardımlarda bulunmak.

MADDE 3-SANDIĞA ÜYE OLMA, ÜYELİKTEN ÇIKMA VE ÇIKARILMA ŞARTLARI:

a) sandığa ancak dernek üyeleri üye olabilir. Üye olmak isteğe tabidir. Sandık üyeliğine kabul Sandık Yönetim Kurulu Karalı ile olur. Her üyenin Sandık Genel Kurulunda bir oy hakkı vardır. Üye oyunu bizzat kullanır.

b) Üyelerin çalıştığı kurum ve kuruluşlardan emekli olmaları vefatı ve istifası halinde üyelikleri son bulur.Sandıkla ilgili vecibelerini yerine getirmeyen(3 ay aidatını ödemeyen) ve sandık aleyhinde faaliyet gösterdiği tespit edilen üyeler Yönetim Kurulu Kararı ile üyelikten çıkarılır.Üyelikten çıkarılan ve istifa eden üye sandıktan hiç bir hak iddia edemez.Askerlik ve ücretsiz izin nedeniyle idareden dolayısıyla sandıktan ayrılan üye eksik aidat ve fonları defaten ödediği taktirde haklarını kaybetmez.Sandıktan çıkan veya çıkarılan üyenin varsa borçları kendisinden veya kefillerinden defaten kesilir.Her üyenin istifa hakkı vardır.

c) Derneğe aidat ,emeklilik ve ölüm yardım fonu ödemiş bulunan dernek üyeleri, işbul  yönetmeliği yürürlüğe girdiği tarihten itibaren 1 ay içinde sandığa üye olmak istemediğini bildirmedikleri taktirde sandığın üyesi sayılırlar.Sandık tüzüğünün yürürlüğe girdiği tarihte dernek üyeleri olan sandık üyesi olmak üzere ayrıca başvurmaları gerekmez.

d) Yürürlükten kaldırılan eski dernek içtüzüğünün 3. ve 8. maddeleri hükümleri uyarınca biriktirme,emeklilik ve ölüm aidatı ödemiş bulunan dernek üyeleri iş bul yönetmeliğin yürürlüğe girdiği tarihten 1 ay içinde sandığa istemediklerini bildirmedikleri taktirde sandığın üyesi sayılır.Bunların üyelik için ayrıca başvuruda bulunmaları gerekmez.

MADDE 4-SANDIK ORGANLARI

Sandık:

a) Genel Kurul

b) Yönetim Kurulu

c) Denetim Kurulu

oluşturmak zorundadır.

Sandık Yönetim ve Denetim Kurulları ,asil ve yedek üye sayısı 3'den az olamaz.Sandık Yönetim ve Denetleme Kurulları sandık üyeleri arasından seçilir,Sandık Yönetim ve Denetim Kurullarına görev alanlar seçimi izleyen 30 gün için idareye bildirilir.

MADDE 5-SANDIK GENEL KURULU:

Sandık Genel Kurulu olağan toplantısı 3 yılda bir Ocak ayında yapılır.Sandık Genel Kurulu gereğinde olağanüstü toplanabilir.

a) Sandık Genel Kurulu sandık üyelerinden oluşur.Genel Kurulun toplantıya gündeçağrılması toplantı mi ve yeri, toplantı ve karar yeter sayısı ve kararların üyelere duyrulması konularında dernek tüzüğünün bu konuları düzenleyen hükümleri uygulanır.Sandık Olağan Genel Kurul toplantısı Dernek Olağan Genel Kurul Toplantısından 1 ay önce yapılır.

b) Sandık organlarının seçilmesi, Sandık Yönetmeliğin değiştirilmesi, Sandık Yönetim ve Denetim Kurulları raporlarının görüşülmesi Yönetim ve Denetim Kurullarının ibra edilmesi,Yönetim Kurulunca hazırlanan Bütçenin görüşülüp aynen veya değiştirilerek kabulü yetkileri Sandık Genel Kurulu'na aittir.

c) Sandık Genel Kurulu genel kurula katılma hakkı bulunan sandık üyelerinden oluşur.Üye sayısının çok olması veya üyelerin farklı yerleşim yerinde bulunması halinde genel kurulda nasıl temsil edilecekleri sandıklar hakkındaki yönetmeliklerde geçen yönetmelikler dahilinde düzenlenir.Genel kurulun toplantıya çağrılması,toplantı gündemi ve yeri,toplantı ve karar yeter sayısı ve kararların üyelere duyurulması konularında sandığın bağlı bulunduğu dernek tüzüğünün bu konuları düzenleyen hükümleri uygulanır.

MADDE 6-SANDIK YÖNETİM KURULU:

a) Sandık Yönetim Kurulu Sandık üyeleri arasından Sandık Genel Kurulunca seçilen 3 asil 3 yeden üyeden oluşur.

b) Sandık Yönetim Kurulu her ay en az 1 kez olağan olarak toplanır ve gereğinde olağanüstü toplantı yapılır. Toplantı yeter sayısı üye tam sayısının yarıdan fazlasıdır .Karar yeter sayısı ise salt cağunluktur.

C)Sandık Yönetim Kurulu Demek Yönetim Kurulunca verilen yetkiye dayanarak sandıkla ilgili konularda, mahkemeler İdari makamlarda sandığı temsil edebilir. Sandığına izafeten her türlü hukuki tasarrufta bulunabilir. Temsil görevi , Yönenetim Kurulunca üyelerden birine veya bir  üçüncü kişiye verilebilir.

D)sandık Yönetim Kurulu sandığın gelir ve gider hesaplarına ilişkin işlemleri yapar , üyelere kredi ve yardım   verilip verilmeyeceğini kararlıştırılır,gelecek döneme ait bütçeyi hazırlayarak Sandık Genel Kurulu'na sunar.Ayrıca bu yönetmelikte kendisine verilen diğer görevleri yerine gitirir

MADDE 7-SANDIK DENETİM KURULU:

a)sandık denetleme kurulu sandık üyelerin arasından Sandık Genel Kururlunca seçi,len 3 asil 3 yedek üyeden oluşur.

b)Sandık Denetleme Kurulu sandığın  bütün işlemlerini 6 ay geçmeyen aralıkla denetler ve denetleme sonuçlarını Sandık Yönetim Kuruluna ve toplandığında Sandık Genel Kuruluna sunar.

c)Sandık, Derneğin Yönetim ve Denetleme kurulları tarafından da her zaman denetlene bilir.Denetim sonucu Sandık Yönetim Kuruluna bildirir.

Madde 8-AİDATLAR

a) Sandığa girmek isteyenler 1 defaya mahsus olmak üzere 10 YTL. giriş aidatını verirler.

b) Sandık üyelerinden her ay 3 YTL. biriktirme aidatını ve brüt maaşlarından ,taban aylığından ,varsa ek gösterge karşılığından ve kıdem aylığı üzerinden %4 nispetinde emeklilik ve ölüm fonu aidatı kestirirler.Bu miktar genel kuruda arttırılabilir.Devlet memuru olmayan üyelerden 4. derecenin 1. kademesindeki memur üyesinden kesinti tutarı kadar emeklilik ve üyelik aidatı fonu kesilir.Tüm aidatlar üyelerin nakdi ödemeleriyle gerçekleştirilir.Sandık gelirleri tahsilini müteakip bankacılık mevzuatına göre değerlendirilir,ihtiyaçların karşılanmasında gerek bankadan para çekmede,gerekse diğer konularda sandığın temsili,yönetim kurulu ve muhasebeciden en az 2 imzalı ile olur.Bu noterden tasdikli imza sirküleri ile kesinleşir.

MADDE 9-SANDIĞIN GELİRLERİ:

a) Aidatlar

b) İktisadi Teşebbüs gelirleri

c) Banka Faizleri

d) Yardım ve Bağışlar

e) Hizmet Payları

f) Olağanüstü Gelirler

g) Üyelere verilecek kredilerden alınacak %8 masraflara iştirak hizmet payları bu genel kurula arttırılabilir.

h) Sahibinin müracatını bekleyerek en az 1 yıl emanette tutulduktan sonra gelir kaybı olunan paralar.

ı) Kira ve diğer gelirler.

MADDE 10-KREDİLER:

a) Üyelerin parasal ihtiyaçlarını karşılamak üzere krediler 1 ay ile 12 ay arasında taksitlendirilir.Yönetim Kurulunun önereceği ve Genel Kurulda Hazır bulunan çoğunluk kararı ile tespit edilecek oranın biriktirme fonunda toplanan aidatların 10 katı kadar kredi verilir.Kredi geri ödemeleri devam eden üyenin yeniden kredi talep etmesi halinde açılacak krediler evvelki kredinin bakiye borcu tahsil edilir.Talep edilen kredinin brüt tutarı üzerinden %8 nispetinde masraf iştirak payı kesilir.Yeni üyelere para çekme limiti en az 500 YTL'dir.Bu pay Genel kurul Kararı ile arttırılabilir.

b) Kredi geri ödemelerinin 3 aydan fazla aksatan üyelerin bakiye borçları faizi ile birlikte kendilerinden ve kefillerinden tahsil edilir.

MADDE 11-FONLAR VE YARDIMLAR:

a) Emeklilik ve ölüm fonu için üyelerin brüt maaşları taban aylığı ek gösterge karşılığı,kıdem aylığı ve en yüksek devlet memuru maaşını %40 oranındaki özel hizmet tazminat tutarı toplamlarının son bir yıllık ortalamasının bir aylığa isabet eden tutarın %25'inin sandığa hizmet yılının çarpımı ile bulunacak tutar üyeye ödenir.Bu fondan yararlanabilmek için idaresinden emekli olduğuna dair resmi bir belge getirmesi ve sandıktan en az 5 tam yıl doldurmuş olması gereklidir.

ÖRNEK: 3. Derecenin 1.Kademesinden emekli olacak,Ek göstergesi 800,Hizmet yılı:25 olsun

Emekli Tarihi:16.01.2000

                 Şubat 1999 ayı geliri     Temmuz 1999 Ayı Geliri       Ocak 2000 Ayı Geliri

Maaş                  10,74                                       12,24                                       14,09

 

Ek Gösterge      7,98                            9,60                              11,09

Kıdem                4,99                             6,00                              6,91

Taban Aylık     63,40                          77,00                            88,50

Özel Hizmet     37,91                           45,60                            52,49

                                                                        (Tüm Üyeler İçin tek tip hesaplanır)

1 YILLIK GELİRİ

124,50                 x          5 Ay          =   622,25 YTL 1999 Yılından 5 ay

150,44                 x          6 Ay          =   902,64 YTL 1999 Yılından 6 ay

173,08                 x          1 Ay          =   173,08  YTL 1999 Yılından 1 ay

TOPLAM                                                 1.697,97 YTL                   12 ay

1,697,97:12 Ay=141 ,50 YTL x%20=28,29 x 25 Hizmet Yılı

                                                                     = 707,49 YTL İkramiye

Birikmiş %4 Kesintiler Toplamı(Tahmini =140,00 YTL

Toplam Ödenecek Tutar                           =847,49 YTL

b) Memur olmayan üyelerin emeklilik ve ölüm fonları dördüncü derece birinci kademedeki memura karşı gelen ödeme tutarı ödenir.

Özel kuruşlarda çalışan üyeler 5 tam yılı doldurdukları taktirde işten çıkarılma,ayrılma ve emeklilik durumunda emeklilik ve ölüm fonundan yararlanabilir.

c) Sandık üyeliği ne kadar sürmüş olursa olsun vefat eden sandık üyeleri emekli olmuş gibi işlem yapılır ve ödemeler kanuni mirasçılarına ödenir.

d) İstifa eden,memuriyetten atılan üye hiçbir hak iddia edemez,emeklilik ve ölüm fonunda birikmiş aidatlar iade edilmeyerek gelir kaydedilir.

e) Yönetim Kurulu fon aidat olarak birikecek mablağları yönetmeye yetkilidir.

f) Üyelerin doğum,evlenme, eş ve çocuklarının vefatı halinde yapılacak yardımlar 125,00 YTL dır, bu miktar Genel Kurul tarafından arttırılabilir.Bu yardımlar karşılıksız ancak üye yardım aldığı tarihten itibaren 2 yıl içerisinde sandıktan istifa ederse yapılan yardım yasal faizi ile birlikte geri alınır.

g) Yürürlükten kaldırılan iç tüzük uyarınca üyelerden toplanan dernek muhasebe kayıtlarında görülen Dernek Aidatları,bankalardaki mevduatlar ve eklenmiş faizleri sandığa devredilir.

h) Emekli olan üyelerin emeklilik fonunda biriken paraların ödenmesi nakit durumuna göre ödeme planı yapıp ve uygulamaya yönetim kurulu yetkilidir.

MADDE 12-SANDIĞIN YASAL DURUMU:

Sandık, Derneğin bi yan kuruluşudur.tüzel kişiliği yoktur.Sandık Yönetim Kurulu, Dernek Yönetim Kurulunca verilecek yetkiye dayanarak Sandıkla ilgili konularda Mahkemeler  ve İdare Makamlarında Sandığa temsil edebilir,Sandığa izafeten her türlü hukuki tasarrufla buluna bilir.

MADDE 13-SANDIĞIN MALLARI:

Sandığın  bütün mal ve hakları Dernek malı sayılır.Taşınmazlar Dernek adına tescil edilir,kullanma hakkı Sandığa devredilir.

Bu mallara karşı işlenen suçlar,Dernek mallarına karşı işlenmiş sayılır ve Sandık mallarına karşı suç işleyenler Dernek malına karşı suç işleyenler gibi cezalandırılır.

MADDE 14-SANDIĞIN FESHİ:

Sandık Genel Kurulu her zaman sandığın feshine karar verebilir.Genel kurulun sandığın feshine karar verebilmesi için Genel Kurula katılma hakkına sahip bulunan sandık üyelerinin en az 2/3 ünün toplantıda hazır bulunması şarttır.İlk toplantıda bu çoğunluğun sağlanmaması halinde,üyeler Dernekle Kanununun ilgili maddesine göre ikinci toplantıya çağrılır.İkinci toplantıya katılan üye sayısı ne olursa olsun fesih konusu görüşülebilir.Feshe ilişkin kararın toplantıda hazır bulunan üyelerin 2/3 ünün çoğunluğu ile verilmesi zorunludur.

Sandığın feshi Yönetim Kurulu tarafından 5 gün için de mahallin en büyük mülki amirliğine yazi ile bildirilir.Sandığın kapatılması için dava açıldıktan sonra,Sandık Genel Kurulu tarafından verilen fesih kararı,açılmış bulunan davanın yürütülmesine ve kapatma kararı verilmesi halinde doğacak hukuki sonuçlarar engel olmaz.Sandığın fesih halinde borçlar tasfiye edildikten sonra mal varlığının tamamı bağlı olduğu derneğe devredilir.

MADDE 15-SANDIĞIN DEFTERLERİ:

Sandıkça aşağıdaki defterlerin tutulması zorunludur:

a) Karar Defteri: Sandık Yönetim Kurulu Kararları gün ve sayı sırası ile bu deftere yazılır.Kararlar altı Başkan ve üyelerce imzalanır.

b)Üye Kayıt Defteri: Sandığa üye olarak girenlerin kimlikleri, giriş tarihi;aidatları bu deftere işlenir.

c)Evrak Kayıt Defteri: Gelen ve giden evrak gün ve sayı sırası ile bu deftere işlenir. Gelen evrakın aslı ve giden evrakın bir sureti bu dosyada saklanır.

d)Demirbaş Defteri:Sandığın Demirbaş eşyası bu deftere, almış tarihleri ve değerleri belirtilerek yazılır.

e)Yevmiye Defteri: Büyük Defter ve Envanter Defteri: Sandık adına alınan gelirler ve yapılan giderler ile envarter kayıtları, açık ve düzenli olarak bu defterlere işlenir. Sandık bilanço esasına göre defter tutar. Bu defterlerin tutulma usulü ile kayıt şekli Vergi Usul Kanunu ile bu Kanunun Maliye bakanlığına verdiği yetkiye istinaden yayımlanan Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliğleri esaslarına göre yapılır.

f)Satış Yeri Defteri: Sandıkça kurulup işletilecek satış yerleri, Ticari işletmelerce tutulan defter örneklerine benzer defterleri tutar ve kayıtlarını yaparlar.Satis yeri olmasi durumunda.

MADDE 16-ÜCRETLİ KADROLAR:

Sandığın tutmakla yükümlü olduğu defter ve muhasebe kayıtlarını tutmak için muhasebeci,veznedar ve yeteri kadar katip yönetim kurulunca belirlenen ücretler dahilinde tutulur.Sandığın para ve muhasebe işlerinde çalışan bu personelin aylıklarından %5 kesilerek umulmayan açlıkları kapamak,güvence sağlamak amacıyla kefalet hesabı adı altında bir hesab açılır.Görev değiştiren veya işten ayrılan personelden kesilen kefalet paraları borcu varsa mahsup edilir,kalan kendisine ödenir.

MADDE 17

İş bu yönetmelikte hüküm bulamayan hallerde Dernekler Kanununun ilgili maddeleri ile 18653 sayılı Resmi Gazetede neşredilen Sandık Yönetmeliğinin ilgili hükümleri ve Medeni Kanun Hükümleri uygulanır.

MADDE 18

İş bu yönetmelik 18 maddeden ibaret olup,5253 sayılı Dernekler Kanununun 12.maddesine dayanarak düzenlenmiştir.

 

                                     YÖNETİM KURULU

                                            Başkan

     2.Başkan                  Muharrem ALAŞ                        Sayman

Saffet ÖZDEMİR                                                         Cüneyt YAĞCI


İletişim Bilgileri

Telefon : + 90 232 999 99 99

Fax : + 90 232 888 88 88

E-Mail : iletişim@ulasimvesuhizmetleri.org.tr

Adres : Adres bilgisi bu alanda yayınlanacaktır. Konak / İZMİR